Jó reggelt, Vásárhely! 57

30 fok meleg várható szombaton Vásárhelyen és nem lesz csapadék. A hét utolsó munkanapja következik, kivéve azoknak, akik folyamatos munkarendben dolgoznak. Lássuk a tegnap legfontosabb híreit. A címlapképen egy régi Citroen látható a Spar előtti parkolóban.

Háromszor is ugyanarra az autóra támadt egy 45 éves vásárhelyi férfi, akit két órán belül a térfigyelő kamerák felvételei alapján el is fogtak a rendőrök. Havasi Katalin szerint a politikai harc egyedüli nyertese a polgármester, újraélesztő készüléket kapott a járási hivatal, s egy ember ki is képeztek a használatára, de mert az pofon egyszerűen működik bárki segítséget nyújthat vele. M.Beatrix azt állította a Szegedi Törvényszéken, hogy a korábbi bántalmazások miatt félt szállásadójától, ezért ütötte meg azt egy éjszakai vita végén legalább tizenkétszer egy rossz ásóval. A nő emberölés kísérlete miatt állt a bíróság elé.

A mai névnaposok:

Jenő, Erneszt, Ernő, Harri, Hendrik, Henriett, Henrietta, Henrik, Indra, Jakab, Jákó, Jákob, Jakus, Milda, Perdita, Sára, Sári, Sarolta, Silás, Szilas, Szilvánusz, Szólát, Szórád, Szovát, Üdvöske. Gratulálunk mindenkinek!

Ezen a napon történt:

1793 – Charlotte Corday saját fürdőszobájában leszúrta Jean-Paul Marat francia forradalmárt.
1849 – Haynau táborszernagy osztrák császári hadereje bevonult a Görgei Artúr által kiürített Budára. Ugyanezen a napon Pestet orosz cári csapatok szállják meg.
1969 – Elindult a szovjet Luna–15 holdszonda, de holdra szállás helyett becsapódott égi kísérőnkbe.
1982 – Irán támadást indított Irak ellen és ezzel megfordítva az Irak–iráni háború menetét.
1985 – Live Aid monumentális segélykoncertet rendeztek Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban.
1989 – George H. W. Bush amerikai elnök a Budapesten július 11-én megkezdett hivatalos látogatását befejezve távozott Magyarországról.
2015 – Mórahalom külterületén – a Magyar Honvédség műszaki alegységeinek bevonásával – kezdetét vette az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar–szerb határszakaszon. (A kormány június 17-én hozott határozatot a rendkívüli bevándorlási nyomás kezelésére, melyben elrendelte a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése érdekében egy 175 kilométer hosszúságú és 4 méter magasságú határőrizeti célú ideiglenes kerítés építését.)
2016 – II. Erzsébet királynő a korábbi belügyminisztert, Theresa May-t bízta meg kormányalakítással, miután David Cameron miniszterelnök korábban benyújtotta lemondását.