Lázár: a nagyobb gyermekvállalási kedvben van a jövő 5

Az országgyűlési képviselő szerint az a megkérdőjelezhetetlen siker egy település életében, ha több gyermek születik, mint korábban. A politikus erről péntek délután, a székkutasi képviselő-testület rendkívüli ülésén beszélt.

A mártélyi és az algyői után a székkutasi képviselő-testülettel tárgyalt Lázár János pénteken. Az országgyűlési képviselő ugyanis korábban kijelentette: a Vásárhely-Makó választókörzet összes településére ellátogat, hogy értekezzen a grémiumokkal a jövőbeli célokról, elképzelésekről.

Lázár: a nagyobb gyermekvállalási kedvben van a jövő 7

A Polgármesteri Hivatalban tartott ülésen elsőként Szél István tájékoztatta a politikust a helyi aktualitásokról. A polgármester emlékeztetett, hogy 8 év alatt 8 milliárd forintnyi pályázati forrás érkezett a községbe, amiből számos jelentőst beruházást tudtak megvalósítani. Megemlítette, hogy 130 millió forintból megújul az Egészségház, 400 millió forintból korszerűsítik a Székkutas és Nagymágocs közötti utat, valamint – többek között – fedett piacot és LED-es közvilágítást szeretnének kialakítani a jövőben.

Hozzátette, a 10 kilométernyi belterületi úthálózatukból 3,3 kilométernyi nincs leaszfaltozva, ezt a későbbiekben pótolnák. Ennek költsége megközelítőleg 140-150 millió forint lehet, továbbá 50 millió forintból a külterületi, mezőgazdasági utak felújítását és egy önjáró gréder vásárlását tervezik. Továbbá szeretnék a Rárósi és Mágocsi út összekötését, a Pusztaszéli út felújítását, illetve a 47-es főút négysávosítását.

Lázár: a nagyobb gyermekvállalási kedvben van a jövő 10

Idén eddig 4 gyermek született a községben és 9 további világra jövetele van kilátásban. A polgármester ismertette, segíteni próbálják a helyben lakó, illetve az oda költözni vágyó fiatalokat. Ennek apropóján jövőre a költségvetésből 2-5 millió forintot elkülönítenek arra, hogy támogassák a fiatal felnőttek helyi lakásvásárlását. Az összeg gyermekenként fél, vagy egymillió forint lenne. Amennyiben a program sikeres lesz, később bővítenék az erre szánt forrást.

Lázár János szerint Székkutas kiváló példa arra, hogyan ragadja meg egy kistelepülés a fejlesztési lehetőségeket. A képviselő úgy véli, a község a hozzá hasonló méretű falvak között a legfejlettebb a választókörzetben. További előnye, hogy a Piroska-kultusz miatt Európa-szerte ismerik, a német nyelvterületen élők például Budapest, a Balaton és a Hortobágy mellett Székkutassal azonosítják Magyarországot.

Lázár: a nagyobb gyermekvállalási kedvben van a jövő 8

– Azt azonban meg kell oldani, hogy a fiatalok lássák, miért érdemes itt maradniuk, ugyanis Székkutason is kevés gyermek születik a halálozásokhoz képest. Míg egy évben csak 10 gyermek jön a világra, addig 30-an meghalnak a faluban, ezért növelni kell a gyermekvállalási kedvet – jelentette ki Lázár János. Hozzátette, egy település életében az a megkérdőjelezhetetlen siker, ha jóval több gyermek születik, mint korábban. Ehhez elengedhetetlen a fiatal családok azonnali támogatása, illetve meg kell vizsgálni, hogy mennyi olyan 20 és 40 év közötti nő él a településen, akire lehet számítani a gyermekvállalás terén.

Az országgyűlési képviselő kifejtette, a gyermekvállalási kedv növelésében a szabadidő értelmes eltöltésének lehetőségét, valamint az óvoda és az iskola megfelelő állapotát is meg kell teremteni – ezekben Székkutas jó úton jár. Továbbá a közelben lévő természeti értékek, mint például a kardoskúti puszta és a kakasszéki tórendszer nagyobb kihasználása is hozzájárulhat ehhez.

Lázár: a nagyobb gyermekvállalási kedvben van a jövő 4

Lázár János még elmondta, ha azt akarjuk, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió 5 legjobb országa közé tartozzon, minden utcát ki kell aszfaltozni, így az útfelújítások országszerte az egyik legnagyobb feladatnak számítanak az előttünk álló években.

Lázár: a nagyobb gyermekvállalási kedvben van a jövőLázár: a nagyobb gyermekvállalási kedvben van a jövő 1

Lázár: a nagyobb gyermekvállalási kedvben van a jövő 2

Lázár: a nagyobb gyermekvállalási kedvben van a jövő 9 Lázár: a nagyobb gyermekvállalási kedvben van a jövő 3