A szerelmesek napján indult el Afrikából Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya, aki fokozatosan közeledik a Gemenc környékén lévő fészke felé.

A madarat 2016 nyárán gemenci fészekénél fogták be a szakemberek.  A jeladó felszerelése és a gyűrűzés után fészkelőhelyétől mintegy 150 m távolságra engedték szabadon.

így lett Zoltán az első magyar jeladós gólya, amelynek 12 200 km-es útját bárki nyomon követheti az őszi vonulás kezdetétől a tavaszi visszatérésig.

A madár legutóbb tavaly szeptemberben indult el szokásos útjára, ám egy idő után nem adott életjelet magáról – írja a Sokszínű Vidék. Majd február 14-én Valentin napi üzenetként elindult hazafelé.  Az első héten 1400 km-t repült, a következő két napon is majdnem 600 km-t tett meg. 

 

– Egyenlőre nem tudunk többet, csak hogy elindult. Tavaly is februárban tudtam letölteni a telelésre vonatkozó adatokat. Természetesen ha valami érdekes vagy rendkívüli történne a vonulás során, akkor közzétesszük, addig mi is csak nézzük, ahogy közeledik a költőhelye felé

– mondta el a Sokszínű Vidék érdeklődésére Tamás Enikő Anna főiskolai tanár, aki hivatásszerűen foglalkozik természetvédelmi tudományos kutatásokkal.

Forrás: gemenczrt.hu/sokszinuvidek.24.hu

Kép forrása: gemenczrt.hu