A környezet, a hely, ahol élünk, ahol a napjainkat töltjük, meghatározza a hangulatunkat is, így azt is, hogy boldogok vagyunk-e vagy sem. Nem csak a bennünket körül vevő tárgyak, bútorok, de az emberek is befolyásolják az aktuális lelkiállapotunkat, sőt, igazából minden élőlény. Megfigyelhetjük, hogy minél több élet vesz bennünket körül, annál jobban érezzük magunkat. Az ember minél közelebb van a természethez, annál nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb. A természet stresszmentesít – így odahaza segíthetnek akár a növények, állatok is.

Bizonyára mindenki járt már olyan lakásban, ahol azonnal jól érezte magát, és olyanban is, ahol bár rend volt és tisztaság, valami miatt mégis rossz érzés fogta el odabenn. Ilyenkor azt szoktuk mondani, hogy egy-egy otthonnak jó vagy épp rossz energiái vannak. Ezeket az energiákat akár mi magunk is irányíthatjuk, ehhez ad segítséget például a feng shui, a térrendezés kínai művészete, vagy éppen a vaszati, ami indiából származik, és szintén a térrendezésben és a jó energiák irányításában segít. Mindkettő több ezer éves tradíciókon alapszik, és mindkettő segít (még csak hinni sem kell bennük).

A feng shuiban, a bágua térkép segítségével határozhatjuk meg, hogy otthonunk mely területe, életünk mely területéért felel. A szerelemnek, gazdagságnak, egészségnek, emberi kapcsolatoknak, tanulásnak, kreativitásnak, utazásnak, családnak megvan a maga hely, és minden területhez tartozik egy-egy elem: tűz, víz, föld, fém vagy fa. És szintén megvan minden területnek a maga szimbólumrendszere. Persze a módszer sok változáson ment keresztül, mire Kínából eljutott először Amerikába, majd onnan Európába. Például a jelképrendszer is igen rugalmas, hisz a feng shui alkalmazkodik minden nép saját kultúrájához. Ma már jellemzően mindenki maga választhatja ki, mi az, ami számára a szerelmet vagy épp a pénzt szimbolizálja. Leegyszerűsödött a filozófiája, de így is működik. Érdemes vele próbát tenni.

Az elmúlt pár évben azonban a feng shuit kezdi egyre inkább háttérbe szorítani a vaszati, az indiaiak térrendező művészete. A Vasztu tudománya a Stapatya védában van leírva, amely a több évezredes Védikus Írások egyikének, az Atharva védának a része. A Vasztu ötvözi a Védák tudását az emberről és boldogulásáról az anyagi világban. Maga a vasztu kifejezés egyébként házat, életteret jelent. Gyakorlatilag ugyanolyan alapelveken nyugszik, mint a kínaiak térrendezése, de mégis más egy kicsit. Érdemes ezzel is megismerkedni.

Persze nem kell minden betűjét követni egyik térrendezési szabályrendszernek sem, vegyük figyelembe saját érzéseinket, saját benyomásainkat is; azonban egy dolog nagyon fontos, és ez közös alapja a feng shuinak és a vaszatinak is: tegyünk rendet magunk körül. Mert az életünkben is csak akkor lehet rend, ha körülöttünk is rend van.

Az élet jelenléte otthonunkban, nagyban hozzájárul boldogságunkhoz. Egy boldog állat bennünket is boldoggá tesz, legyen akár kutya, akár macska, akár hörcsög, papagáj vagy ló, az hatással van életünkre. És hogy hogyan lehet boldog a kisállatunk? Kassai Lajos például azt szokta mondani, tartsuk az állatainkat természetük szerint. De ha mi magunk is boldogságot sugárzunk, ők is jól érzik magukat, és még boldogabbá teszik életünket.

Kiskata