Igen valósághűre sikeredett mentési bemutatóknak lehettek részesei hétfőn a kiszombori Dózsa György Általános Iskola diákjai. Az intézmény udvarán többek között egy fának csapódott járműből úgy kellett a tűzoltóknak kivágnia a sérültet, majd nem sokkal később eloltaniuk a kigyulladt roncsot. A rendőrség, a mentőszolgálat, valamint a katasztrófavédelem közös bemutatkozásának a részleteit Decsiné Oláh Zsuzsanna főtörzsőrmestertől, a kiszombori rendőrőrs járőrvezetőjétől itt hallja:

##audio:2953##

A diákok – a közben eleredő eső ellenére – sem mozdultak az udvarról, hiszen ilyen látványnak nem mindennap lehettek a részesei. A szirénázva érkező kocsikból kiugró mentősök, tűzoltók tényleg úgy tették a dolgukat, mintha valós veszélyt kellett volna elhárítaniuk. A gyerkőcök ámulva figyelték, milyen precízen kezdenek hozzá a munkához az egyenruhások.

– A tanévek végén mindig projektnapokat tartunk, az idei esztendő témája a környezet- és a rendvédelem, így hétfőn a mentősöket, a tűzoltókat és a rendőröket láttuk vendégül – nyilatkozta Szabóné Vígh Erzsébet, a zombori intézmény igazgatója. A katasztrófaelhárítás és az emberélet mentésén túl a tanulók azzal is megismerkedhettek, milyen feladat hárul a kutyákra a különféle rendőri intézkedések során.

Kovács Márk kiválóan játszotta a sérült sofőr szerepét. – Nagynéném, Tóth Mária, a makói rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztályán dolgozik, ő keresett meg azzal, hogy vegyek részt a bemutatón, örömmel vállaltam – tudtuk meg a nyolcadikos fiútól. Márk hozzátette: igaz, még koránál fogva nem volt életmentő oktatáson, de úgy érzi, megállná a helyét, ha valódi balesetnél kellene segédkeznie.

Munkatársunktól. K.