C.H.I.P. névre hallgat a 9 dolláros kártyányi komputer, amely Linuxot futtat. Az alaplapnyi eszköz beépített wifit (802.11/b/g/n) és Bluetooth 4.0-t is tartalmaz, így vezeték nélkül netezhetünk vele, és drótnélküli egér, illetve billentyűzet is használható vele. Opcionális VGA (plusz 19 dollár) és HDMI (plusz 24 dollár) portja is van, így bármilyen kijelzőhöz, akár régebbi monitorhoz is kapcsolható.

1 GHz-es a processzora, ennek munkáját 512 MB-os DDR3 RAM segíti, és 4 GB-nyi adat tárolható az eszközön. Összekapcsolható a PocketCHIP egységgel is, ez érintőképernyővel és billentyűzettel egészíti ki, s egy olyan akkuval, amelyik ötórányi hálózatfüggetlen működési időt tesz lehetővé. Így az összeállítás körülbelül akkora lesz, mint az eredeti Game Boy.

Több tucatnyi előretelepített program is van a kártyányi gépen, ezek mellé pedig rengeteg alkalmazás telepíthető a nyílt forráskódú világ jóvoltából.

A meglepően olcsó számítógép a Kickstarteren, a közösségi finanszírozás keretén belül gyűjti a pénzt, óriási sikerrel, hiszen a célul kitűzött 50 ezer dollárnak már több mint a hatszorosa összejött. A tervek szerint még ebben az évben szállításra kész lesz az összeállítás, és minthogy az ötletgazdák a már jó pár hardver megvalósulásához segítséget adó Haxlr8r tagjai, minden remény megvan a megvalósulásra.

Forrás és képek: HVG