Fenn északon azonban akár hét hónapot is kibírnak egyfolytában táplálkozás és ürítés nélkül. Hogy kiderítsék ennek okát, az alaszkai Fairbanksi Egyetem biológusai téli szállásokat hoztak létre befogott állatok számára, és mérőeszközökkel látták el őket. Ebből megtudták, hogy a nyugalmi állapotban lévő medve mindössze percenként egyszer-kétszer vesz levegőt, pulzusa pedig a normális ötvenötről tizennégyre csökken.

A biológusok ámulva lettek figyelmesek egy további jelenségre is: mihelyt egy medve testhőmérséklete megközelítette a 30 fokot, hidegrázás lelte, amely addig tartott, míg az újra el nem érte a 36 fokot. Ez a ciklus három-hét naponta egész télen át megismétlődött.

Eddig a téli álom egyik alaptörvényének számított, hogy a testhőmérséklet tíz fokos lehűlése az anyagcsere ötven százalékos csökkenéséhez vezet. Azonban a medve aktivitása egynegyedére esik vissza, és ehhez képest viszonylag meleg marad a teste. Hogy ez miképp lehetséges, arra most kívánnak fényt deríteni az amerikai biológusok. Az eredményekből a jövőben akár az űrhajósok és betegek is tetemes hasznot húzhatnak.forrás: MTI