Tegnap estefelé óriási leállás történt a világ legnépszerűbb VoIP (internetes telefon) kliensének számító Skype hálózatában. A felhasználók képtelenek voltak üzeneteket küldeni vagy hanghívást lebonyolítani, a kliensek többsége egyszerűen nem volt képes felcsatlakozni a hálózatra.

A Skype hivatalos Twitter oldalán magyar idő szerint délután hat tájékán jelezte, hogy valami nem klappol a hálózatában, majd nagyjából egy órával ezután jelentették, hogy a hiba nagyját ugyan javították, de a hálózat helyreállásához még több óra lesz szükséges. Saját tapasztalatunk szerint a hálózat néha beengedi a felhasználót, de a hajnali órákban hat órával a javítás jelentése után még javarészt elérhetetlen.

A cég egy több Skype verziót is érintő hibával magyarázta az összeomlást. A kliensek ugyanis úgynevezett `supernode` (hálózatban átjátszóállomásként működő gép) gépeket használnak ahhoz, hogy elérjék a másik felet, amennyiben az nem található régi címén. Az említett hiba azonban ezen gépek számát drasztikusan redukálta, így a kliensek egyszerűen nem tudtak mihez csatlakozni. A cég mérnökei most gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél több `mega-supernode` gépet helyezzenek üzembe.

A helyzet azonban sajnos az, hogy a hálózat alól a hiba egyszerűen kirántotta a talajt, és a Twitter aktivitás alapján korántsem sikerült még elhárítani a hibát. Ugyan a mi kliensünk is néha-néha csatlakozást mutat, az idő döntő többségében jobban járunk, ha mobiltelefont vagy vezetékeset ragadunk, mivel hívást bonyolítani már nem volt képes a rendszer. A legrosszabb az egészben az időzítés: pont karácsony előtt, pont a legnagyobb kavarodásban, valószínűleg a legnagyobb aktivitás közben vált használhatatlanná a Skype.

Forrás: technet.hu