Olasz orvosok egy csoportja a neves brit orvosi lapban, a Lancetben publikálta egy 18 éves fiú esetét, aki asztmás rohamot kapott, miután bejelentkezett a Facebookra, majd felfedezte volt barátnője profilját, aki nemrég szakított vele, és a közösségi oldalon láthatólag közeli viszonyba került más fiúkkal.

A beteg a szakítást nagyon nehezen viselte, depressziós lett – áll az eset bemutatásában. Mivel a volt barátnő eltávolította őt ismerősei listájából, a fiú hamis néven hozott létre új profilt. A gond azonban azzal volt, hogy a fiú minden alkalommal asztmás rohamot kapott, légzése nehezítetté vált, mikor bejelentkezett az oldalra. Légzése 20 százalékkal romlott, mikor a Facebookon volt. Az orvosok szerint az érzelmi megterhelés válthatta ki a reakciót. A megoldás a tanulmány szerint az, ha a páciens távol tartja magát az oldaltól. Ez a `gyógymód” valóban hatásos volt, az asztmás rohamok elmúltak.

A tanulmány végkövetkeztetése az volt, hogy a tüneteket a `pszichológiai stressz okozta”, melyet a Facebookon látottak váltottak ki a betegből. Ez a pszichológiai stressz ezentúl sok embernél jelentkezhet, különösen az asztmásoknál – ezért ezentúl számolni kell a Facebook által kiváltott asztmás rohamokra, melyek súlyos esetben akár halált is okozhatnak.

Forrás: technet.hu