Ezt a kecskeméti üzemmérnökségen megtartott gépszemlével egybekötött tájékoztatón hangsúlyozta Abrankó Sándor, a társaság megyei igazgatója.
November 10-től jövő március 15-ig az időjárás függvényében folyamatos ügyeleti szolgálatot tartunk fenn valamennyi üzemmérnökségünkön, Bács-Kiskun közúthálózatának zavartalan téli üzemeltetése érdekében mondta Abrankó Sándor. -A síkosság elleni védekezés és a hóeltakarítás törvény által szabályozott kötelessége társaságunknak. Havazás, vagy ónos eső esetén Bács-Kiskun megye 2180 kilométer hosszú közúthálózatából amelyből majdnem 570 kilométer a kecskeméti üzemmérnökség területén található előbb a főutakat kell a biztonságos közlekedésre alkalmassá tenni, csak ezután következnek az alacsonyabb rendűek.

Abrankó Sándor beszélt arról is, hogy a kiemelt fontosságú és nagyforgalmú utakon megelőző védekezést végeznek majd. Ennek hatékony alkalmazását nagymértékben elősegítik a meteorológiai állomásoktól kapott információk. Bács-Kiskun megye területén tizenöt ilyen állomás működik.

A tájékozatón elhangzott, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának gépparkja átlagos téli időjárásra méretezett. A síkosság elleni védekezésre 34 szóró adapter, 43 tehergépkocsi és 10 rakodógép, hóeltakarításra 49 eke, 5 földgyalu és 10 rakodógép, hóakadály megszüntetésére pedig 9 hómaró áll rendelkezésére. A berendezések műszaki állapota megfelelő. Rendkívüli havazás esetén további 63 gépet tudnak munkába állítani, szerződéses formában. Várhatóan nem lesz hiány sóból és érdesítő anyagból sem, a nyitókészlet útszóró sóból több négyezer tonna, kalcium-kloridból pedig negyven tonna.

Abrankó Sándor kijelentette: a polgároknak is tenniük kell a téli közlekedés okozta nehézségek elkerüléséért. Fontos, hogy az autósok felkészüljenek a megváltozott viszonyokra, megfelelő műszaki állapotú járművel, téli gumival, tele tankkal, élelemmel, lapáttal, takaróval, stb. induljanak útnak. Ha mégis segítségre van szükségük, a főmérnökség központi ügyeletét a 76/480-630-as számon hívható, a kecskeméti üzemmérnökséget a 76/503-580-as, a soltit a 78/586-060-as, a kiskőrösit a 78/512-030-as, a bajait a 79/520-300-as, a kiskunhalasit pedig a 77/520-150-es telefonszámon érhetik el.

Kecskemétet érintő, kedvező újdonság az előző évekhez képest, hogy a megyeszékhelyre beérkező valamennyi közutat a ladánybenei kivételével a legmagasabb, azaz az őrjáratos védekezési rendszerűbe sorolták. Forrás:kecskemetilapok