Hogyan látja vajon a világ Magyarországot a neten elérhető, angol nyelvű statisztikák alapján? A CIA World Factbook és a NationMaster adatai nem feltétlenül naprakészek, és még csak nem is feltétlenül precízek, de rengetegen tájékozódnak belőlük, és így jelentősen alakítják a Magyarországról alkotott képet. Lássuk, miben vagyunk jók a külföld szemében!

Nem kell minden statisztikában szerepelni van, hogy azokra a listákra lehetünk a legbüszkébbek, amelyekből kimaradtunk. Itt van például az egy év alatt kivégzett emberek száma: 2007-ben Kína vezetett 470-nel, Irán (317) és Szaúd-Arábia (143) előtt, de még az USA is befért a top 10-be 42 kivégzéssel. Az Amnesty International adatai szerint egy évvel később Kína megháromszorozta a kivégzések számát (1718), Irán is belehúzott (346), míg az örök harmadik Szaúd-Arábia kicsit visszavett (102). Magyarország 0 kivégzéssel sehol, és erre igazán büszkék lehetünk.

Hasonló mértékű megkönnyebbülésre ad okot, hogy Magyarország egyáltalán nem szerepel a patkányharapás miatt elhunytak számát összegző statisztikákban. A WHO 2004-es adatai szerint Mexikóban, Kolumbiában, Brazíliában, Dél-Koreában és az USA-ban is halt meg egy-egy áldozat patkányharapás következtében, de mi ebből szerencsére kimaradtunk, csakúgy, mint az országban jelen lévő ismert terroristaszervezeteket számon tartó statisztikákból. Ez utóbbi listát néhány éve Afganisztán vezette, Pakisztán állt a második, Libanon a harmadik helyen, de még Franciaország és Japán is fel tudott mutatni egy-egy terrorszervezetet. Mi nem.

Vannak olyan nemzetközi összehasonlítások is, ahol Magyarország a szürke középmezőnyben foglal helyet, mégis érdekes, hogy kik előzik meg, és kiket hagy maga mögött. Tudta-e Ön például, hogy a kábítószerrel kapcsolatos visszaélések számát tekintve Magyarország a 21. helyen áll? A listavezető Németországban 100 000 lakosra 250 000 drogügy jut (vagyis minden egyes emberre 2,5), míg nálunk csak 4786. Ehhez képest meglepő, hogy drogügyekben megelőzzük az olyan fejlett országokat, mint Peru, Bolívia, Burma és Thaiföld.

A nagyhatalmakkal való összehasonlításban Magyarország sajnos a legtöbb statisztikában csúnyán alulmarad hogyan is vehetnénk fel a versenyt olyan, a piacgazdaság és a demokrácia építésében előttünk járó, vagy egyéb okokból gazdag államokkal, mint az USA, Belgium vagy Kuvait? Mégis vannak olyan területek, ha nem is sok, ahol sikerült kiemelkedő eredményeket elérnünk: rögtön itt a férfi-nő arány, ahol a világ 215 adatszolgáltató országából, ha holtversenyben is, de sikerült az előkelő 203. helyet elcsípnünk. Magyarországon egy nőre 0,91 férfi jut, amivel Monacóval, Moldovával, Grúziával és a Virgin-szigetekkel állunk egy szinten, és megelőzünk szinte minden más országot. A listavezető Katarban például minden egyes nőre 1,87 férfi jut, a második helyezett Kuvaitban 1,52, az Egyesült Arab Emirátusokban 1,43, de a nők arányát tekintve Magyarország simán veri az USA-t, Nagy-Britanniát és a skandináv országokat is.

Óriási sikerként könyvelhetjük el azt is, hogy bár az egy főre eső helikopterleszállók számát tekintve csak a 30. helyen állunk (nálunk egymillió emberre 0,502 helikopterleszálló jut), a listán magunk mögé utasítottunk olyan nagyhatalmakat, mint az USA (0,485), Németország (0,34) vagy Oroszország (0,332).

És akkor most lássuk, mely statisztikákban sikerült bekerülnie Magyarországnak az első ötbe!

5. helyezés: 100 házasságra jutó válások száma; disznóhúsfogyasztás

Magyarországon minden második házasság válással végződik; csak Belgium, Svédország, Csehország és Finnország előz meg bennünket.

Ugyanilyen előkelő helyen szerepelünk, ami a disznóhúsfogyasztást illeti: évente fejenként 90 kiló disznót fogyasztunk, ennél csak a dánok, a spanyolok, a hongkongiak és a németek esznek többet.

4. helyezés: egy főre eső tankok száma; alkoholfogyasztás

A tankokat nem gondoltuk volna, alkoholban viszont erősebb helyezésre számítottunk. Minden egymillió magyar állampolgárra 149 tank jut, és ennél csak Líbia, Bulgária és Mongólia áll jobban (312, 242 és 229 tank/millió lakos) legalábbis ezt mutatják a NationMaster statisztikái. Valójában már tíz éve sem volt ennyi tankunk, legfeljebb páncélozott harcjárművünk, tankokkal együtt. Most, 2010-ben 88 tank van Magyarországon.

Ami az alkoholt illeti, egy főre eső 13,4 literes éves fogyasztásunkkal szintén negyedikek vagyunk, előttünk Luxemburg, Franciaország és a testvéri Írország, mögöttünk a világ, skandinávostul, németestül, angolostul, mindenestül.

3. helyezés: dohányzás

Magyarország lakosainak 34 százaléka dohányzik rendszeresen, ebben csak az osztrákok (36%) és a görögök (35%) jobbak nálunk. Luxemburgban ugyanez az arány 33%, Kanadában 17%.

2. helyezés: az egy főre eső napilapok száma

2003 óta sokat változott a helyzet, de a világ ezeknek a statisztikáknak az alapján úgy ismerhet minket, mint a második legújságolvasóbb nemzetet: akkor 1000 magyarra 469 terjesztett napilap jutott, és csak a norvégok voltak jobbak nálunk 554-gyel.

1. helyezés: az ágyból való kiesés okozta halálesetek száma

Nincs mese, ez az a viszonylag szűk, jól körülhatárolható terület, amelyben Magyarország világelső, ráadásul meggyőző fölénnyel. Minden egymillió magyarra 14,3899 olyan haláleset jut, amelyben szerepet játszik az ágyból való kiesés (az angol szakkifejezés: fall involving bed), ami a világ legmisztikusabb nemzetei közé emel minket. Mi lehet az ok? Túl sok az emeletes ágy? Az alkohollal lehet összefüggésben a dolog? Egyáltalán, hogyan jut bárkinek az eszébe az ágyból kiesés okozta haláleseteket országonként számon tartani? Megannyi fogós kérdés, megannyi talány; az biztos, hogy a második helyezett finneknél egymillió lakosra csak 9, a harmadik izlandiaknál meg csak 6,7 hasonló haláleset jut. Peruban meg csak 0,036. Lehet, hogy ott nincs ágy?

Forrás: Index