Az SMS-t, az idén 25 éves találmányt 1985-ben közösen fejlesztette ki Németország és Franciaország. A “rövid üzenet szolgáltatás” megalkotója Friedhelm Hillebrand, Bernard Ghillebaert és Oculy Silaban voltak, ők tervezték 160 karakteresre az SMS-t. A technológia mögött álló szervezet a ma ismert SMS-t tette standarddá, és ma már nincs olyan készülék, ami ne lenne képes SMS küldésre. A funkció pedig a hanghívás után a legnépszerűbb mobilos szolgáltatás.

Miért pont 160 karakter az SMS?

Még 1985-ben, évekkel az SMS elterjedése előtt Friedhelm Hillebrand kommunikációs szakember érdekes vizsgálatot végzett: véletlenszerűen gépelt le mondatokat, majd megszámolta az azokban lévő karaktereket: 160 karakternél egyik sem volt hosszabb. Megvizsgálta a levelezőlapokat is, melyek átlagos karakterszáma 150 volt. Ezen eredmények alapján sikerült meggyőznie a Global System for Mobile Communications (GSM) munkatársait, hogy a fontos közlésekhez elég 160 karakter is.

Az első SMS-t, `Boldog karácsonyt” szöveggel 1992.december 3-án a Vodafone hálózatából küldte az angliai Neil Papworth. A dolog érdekessége, hogy az első SMS-t nem is mobiltelefonról, hanem számítógépről küldték. Az SMS viszonylag lassan terjedt el a szolgáltatók között, mivel ki kellett dolgozni a fizetési rendszert. Kezdetben ezért az SMS ingyenes volt az előfizetők számára – ekkor kezdett nőni népszerűsége, ám mikor fizetőssé vált, 40 százalékkal visszaesett az SMS-küldések száma. A kommunikációs csatorna mégis egyre kedveltetté vált, 2000-re a havi, ügyfelenkénti 35 üzenet 357-re nőtt. Ma csak az Egyesült Államokban évi 1,5 trillió az SMS-forgalom.

A rövid szöveges üzenet gyakran egészen különös helyzetekben válik fontossá. Erre példa az alábbi tíz esemény, melyek egyetlen közös tulajdonsága, hogy az SMS kulcsszerepet játszik bennük.

1. Az író, aki SMS-ben írta meg könyvét

2007-ben jelent meg Finnországban Hannu Luntiala könyve, melynek különlegessége, hogy teljes egészében SMS-üzeneteken íródott. Az `Utolsó üzenetek” című könyv egy IT-szakember életéről szól, aki felmond, majd beutazza Európát és Indiát, és élményeiről SMS-ekben számol be barátainak. Üzenetei, és az arra kapott válaszok – összesen mintegy ezer darab – időrendi sorrendben találhatók meg a 332 oldalas könyvben. A szöveges üzenetek teljesen autentikusak, még a szokásos félreütéseket és rövidítéseket is tartalmazzák.

2. A kamionsofőr, aki az SMS-írás miatt egy medencében kötött ki

Egyik telefonján épp SMS-t írt, miközben a másikon beszélgetett a sofőr, amikor nekiment egy kocsinak, majd kamionjával átszakított egy kerítést, végigsúrolta a mögötte lévő házat és belezuhant a medencébe. A huszonöt éves Nicholas Sparks a rendőrségen beismerte, hogy vezetés közben egyszerre két telefonnal próbált kommunikálni mielőtt balesetet okozott. A buffaloi rendőrség közleménye szerint a Sparks által összetört autót vezető 68 éves nő fejsérüléseket, nyolc éves unokahúga pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, de már mind a ketten jól vannak. Az amerikai sofőrt figyelmetlen vezetéssel, a követési távolság be nem tartásával és vezetés közbeni telefonálással vádolják.

3. A tinilány, aki SMS-írás közben csatornába zuhant

Menet közben írt SMS-t a 15 éves Alexa Longueira, és a lába helyett a kijelzőt figyelte; így történhetett meg, hogy nem vette észre az előtte lévő csatornanyílást, melyről hiányzott a csatornafedél, és erre semmilyen jelzés sem figyelmeztetett. A lány eltűnt a lyukban, ám szerencséjére néhány nagyobb karcolással megúszta az ügyet. Felmérések szerint a gyalogosok egyre több balesetet szenvednek, amiért menet közben írnak SMS-t.

4. A 15 éves lány, aki 50 ezer dollárt nyert SMS-írással

A 15 éves Kate Moore megnyerte a Nemzeti SMS-író Bajnokságot, az Iowa-i tinédzser teljesítményét 50 ezer dolláros fődíjjal jutalmazták. A lány sokat gyakorolt, igazi SMS-mániás tini, aki nyolc hónappal azután, hogy megkapta élete első mobilját, már havi 14 ezer üzenetet küldött. Moore a versenyben a gyorsaságot és pontosságot mérő feladatokban is legyőzte minden versenytársát – a két napos megmérettetésen sikerrel teljesítette az `SMS-küldés bekötött szemmel” és `SMS-küldés menet közben” nevű versenyszámokat is.

5. A sebész, aki Londonból kapott SMS-ek alapján végzett el egy műtétet Afrikában

Az Afrikában önkéntes orvosként dolgozó dr. David Notthoz egy 16 éves fiú érkezett súlyosan elfertőződött, félig leszakadt karral. Az orvos nem sebészként praktizált, és nem végzett még hasonló amputációt, így segítséget kért egy londoni sebész kollégájától, aki SMS-ben küldte el az utasításokat. A kockázatos, ritka és nagy vérveszteséggel járó műtét még egy jól felszerelt műtőben is nagy kihívás – dr. Nott az egyszerű tábori kórházban, szöveges üzenetek alapján mégis sikerrel végrehajtotta, és a fiú életben maradt.

6. Rekordkísérlet az ejtőernyős ugrás közbeni SMS-írásra

A Samsung kísérletében próbálta 10 ejtőernyős megdönteni a zuhanás közbeni SMS-írás világrekordját. A profi ugrók csapata Los Angeles mellett, a Samsung `Xtreme Texting” eseményén hajtották végre a kísérletet – 3655 méter magasból ugrottak ki. Zuhanás közben azt a Guiness által hitelesített szöveget kellett bepötyögniük, amit az összes többi SMS-rekdora vágyónak is: “The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.”

Az ugróknak a szabadesés alat egy percük volt a szöveg beírására, utána ki kellett nyitni ernyőiet. A kísérlet végül kudarccal zárult. Senki sem tudta beírni a szöveget, a csapatból a legtöbben csak egy-két szóig jutottak. A legjobb eredményt Barry Chase érte el, de még ő is nagyon messze volt a teljes szöveg beírásától. Eddig jutott: “The razor-toothed piranha of m.”

7. A nő, aki megdöntötte az SMS-írás gyorsasági rekordját

A rekordernek az alábbi, pirájákról szóló – Guiness által jóváhagyott – szöveget kellett begépelnie a lehető leggyorsabban: `The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.” Az új rekorder, a 27 éves brit Melissa Thompsonnak ez mindössze 25.94 másodperc alatt sikerült. Az előző rekordernek ehhez 35,54 másodpercre volt szüksége. A rekordot – csakúgy mint a korábbi alkalommal – most is a Swype technológiával érték el. A Swype részben a hagyományos mobilokról ismert T9 elvén működik: kitalálja, hogy az adott “gombnyomás-sorozattal” mit is szerettünk volna elérni. A különbség annyi, hogy az érintőkijelzőkön nincsenek gombok és nyomni sem nagyon kell, így a Swype a folyamatos érintéssel húzott vonal alapján találgat. Azaz nem bebillentyűzzük a karaktereket, csupán egymás után elhúzzuk fölöttük az ujjunkat.

8. A férfi, aki a világon a legtöbb SMS-t küldi

A Deepak Sharma – lekörözve a fentebb már említett Kate Moore-t – jelenleg a mennyiségi SMS-írás világcsúcstartója.Hihetetlen mennyiségű, 182.689 üzenetet küld el egy hónap alatt. Ez egyetlen nap 6.100, percenként pedig 4,2 SMS-t jelent, tehát minden 14. másodpercben küldenie kell egy SMS-t. A részletező számlája ennek eredményeképp 1411 oldalt tesz ki – anyagilag csak azért nem rokkan bele, mert korlátlan üzenetküldést garantáló előfizetése van. Sharma célja, hogy elérje a havi 300.000 üzenetet.

9. Akiknek rekord helyett csak a rekordnagy számla jött össze

217 ezer elküldött SMS után 26 ezer dolláros számlát kapott kézhez a 29 éves Nick Andes és a 30 éves Doug Klinger, akik közösen akarták megdönteni Deepak Sharma SMS-írási világrekordját. Próbaképp küldték ki az első hónapban a 217 ezer SMS-t, és hatalmas számlát csináltak – ami nem lenne meglepő, csakhogy nekik is korlátlan SMS-küldésre jogosító előfizetésük volt a T-Mobile-nál. A cég még vizsgálja, hogy ki kell-e fizetni a rengeteg SMS-t. Olyan sok üzenetet küldtek, hogy a több ezer oldalas hívásrészletező kézbesítéséért a posta további 30 dollárt számolt fel. Bár rengeteg SMS-t elküldtek, a Guiness Rekordok Könyvének képviselői még vizsgálják, hogy a közös rekorddal megdönthetik-e a korábbi egyéni világcsúcsot.

10. A lány, aki nem tudta, hogy a segélyvonalon küldött SMS-ért fizetni kell

Egy Cara nevű, vélhetően nem túl idős leányzó összesen 188 adományozó SMS-t küldött a Haiti földrengés áldozatainak megsegítésére. Erről büszkén be is számolt facebookos barátainak. Csakhogy a közösségi oldalon folytatott üzenetváltás során derült ki, hogy Cara azt hitte, ezek ingyenes üzenetek. Kissé megdöbbent, mikor barátai jelezték, hogy ezért bizony fizetni kell, méghozzá nem is keveset – SMS-enként 10 dollárt – így a lány közel kétezer dollárral segítette a Haiti rengés áldozatait. Hogy szülei mit szóltak a következő havi számlához, arról már nem szól a fáma.

Forrás: technet.hu